[one-half]Τα λουλούδια, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι ενός γάμου. Αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο την ατμόσφαιρα χαράς και γιορτής στην την πιο σημαντική ημέρα της ζωής σας, μαγνητίζουν τα βλέμματα και φυσικά συνθέτουν το σκηνικό του γάμου σας. Η επιλογή άλλωστε των λουλουδιών και της διακόσμησης, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της οργάνωσης ενός γάμου.
Οι επιλογές για τον στολισμό της εκκλησίας, είναι σίγουρα πολλές. Πολλά όμως, είναι και εκείνα που πρέπει να σκεφθείτε προτού αποφασίσετε για την δική σας διακόσμηση. Από τον χώρο που θα γίνει ο γάμος, μέχρι και τα χρώματα και το στυλ που έχετε επιλέξει. Μετατρέψτε τις ιδέες σας σε ξεχωριστές συνθέσεις και προσθέστε την προσωπική σας πινελιά για να δημιουργήσετε ένα εντυπωσιακό και μοναδικό στολισμό!
[/one-half][one-half last=”true”]Πριν ακόμα ξεκινήσετε να επισκέπτεστε ανθοπωλεία και να βλέπετε ιδέες για τον στολισμό της εκκλησίας, επισκεφθείτε πρώτα τον χώρο όπου θα γίνει ο γάμος σας. Αρχικά, ενημερωθείτε για τυχόν περιορισμούς που μπορεί να ισχύουν. Είναι πιθανόν, σε ορισμένους ναούς να μην επιτρέπεται ο στολισμός στο εσωτερικού τους. Ρωτήστε τον ιερέα της εκκλησίας στην οποία θα τελεστεί το μυστήριο, για να αποφύγετε παρεξηγήσεις και λάθη. Επίσης, μην ξεχάσετε να ενημερωθείτε για το αν υπάρχουν άλλοι γάμοι πριν και μετά τον δικό σας.
[/one-half]

[one-half]Τα πρώτα βήματα
[/one-half]
[one-half last=”true”]Ο xώρος του μυστηρίου
Μελετήστε τον χώρο που θα τελεστεί το μυστήριο. Αν είναι στο εσωτερικό του ναού, επικεντρωθείτε στο μέγεθος και στην χωρητικότητα του χώρου, καθώς και στην απόσταση από την πόρτα της εκκλησίας έως το τραπέζι μυστηρίου. Αυτό, θα σας βοηθήσει πολύ στο να επιλέξετε τον κατάλληλο αριθμό και μέγεθος των συνθέσεων σας. Αποφύγετε ογκώδης συνθέσεις σε ένα μικρό ναό, που θα κάνουν τον χώρο ασφυκτικό, ενώ προτιμήστε ψηλές και πλούσιες συνθέσεις για να στολίσετε ένα μεγάλο εσωτερικό εκκλησίας.
[/one-half]
[one-half last=”true”]
Αν τώρα έχετε αποφασίσει να τελέσετε τον γάμο σας στον εξωτερικό χώρο του ναού, προσπαθήστε να εκμεταλλευτείτε και να αναδείξετε τα φυσικά στοιχεία του υπάρχουν. Σίγουρα είναι πολλά εκείνα που θα πρέπει να λάβετε υπ’όψιν όταν αποφασίζετε για τον στολισμό. Από το υλικό που κυριαρχεί (πέτρα, κεραμίδι κ.λ.π.) μέχρι και το στυλ και το τοπίο του χώρου. Ακόμη και αν έχετε αποφασίσει να παντρευτείτε σε ένα υπαίθριο χώρο με φυσική βλάστηση, υπάρχουν πολλές προτάσεις και ιδέες για διακόσμηση, για να βάλετε την δική σας προσωπική πινελιά και να δημιουργήσετε το στυλ και την επισημότητα που επιθυμείτε.

Συμβουλή: Βεβαιωθείτε για την καθαριότητα του προαύλιου χώρου. Αν γύρω από την εκκλησία υπάρχουν δέντρα, είναι πολύ πιθανό ο χώρος να γεμίσει με φύλλα και αρκετή σκόνη. Ζητήστε από ένα συνεργείο καθαρισμού να αναλάβει την καθαριότητα του την ημέρα του γάμου σας και ενημερώστε τον ιερέα της εκκλησίας.
[/one-half]

Κάτι άλλο που δεν πρέπει να ξεχάσετε, είναι να ορίσετε την διαδρομή που θα ακολουθήσει η νύφη την ημέρα του γάμου. Βεβαιωθείτε για την απόσταση που θα πρέπει να διανύσει από το αυτοκίνητο, μέχρι το σημείο που θα την περιμένει ο γαμπρός. Κάντε την άφιξη σας εντυπωσιακή, στολίζοντας την διαδρομή με κόκκινο χαλί και ροδοπέταλα ή τοποθετώντας αριστερά και δεξιά συνθέσεις , δημιουργώντας έναν εντυπωσιακό διάδρομο.

Φωτογραφίστε τον χώρο
Μια πολύ καλή συμβουλή, είναι να τραβήξετε φωτογραφίες της εκκλησίας και του χώρου που θα γίνει ο γάμος σας. Φροντίστε οι φωτογραφίες να δίνουν μια ρεαλιστική εικόνα για το μέγεθος και το στυλ του χώρου, προκειμένου να καταλάβει ο ανθοπώλης σας την διαμόρφωση του και πώς φαντάζεστε τον στολισμό του. Διαφορετικά, μπορείτε να ζητήσετε από τον υπεύθυνο με τον οποίο θα συνεργαστείτε, να επισκεφθείτε μαζί τον ναό και να συζητήσετε για τις ιδέες σας. Ένας έμπειρος ανθοπώλης, θα μελετήσει τον χώρο και θα σας προτείνει λύσεις που θα ταιριάζουν στο στυλ και το ύφος του γάμου σας.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε, είναι ότι κάθε χώρος έχει την δική του ταυτότητα. Τα λουλούδια και η διακόσμηση, πρέπει να αναδεικνύουν και να δένουν αρμονικά με τον χώρο, είτε αυτός είναι ένα μεγαλοπρεπής ναός, είτε ένα μικρό εξωκλήσι. Επιλέξτε τον στολισμό και την διακόσμηση με βάση το στυλ και την επισημότητα που θέλετε να δώσετε στο γάμο σας, σεβόμενοι πάντα την ιερότητα του χώρου που βρίσκεστε. Μην ξεχνάτε, ότι τα λουλούδια μπορούν να δημιουργήσουν μια μαγευτική και χαρούμενη ατμόσφαιρα, συνθέτοντας και συμπληρώνοντας το σκηνικό του γάμου σας.

Με τον ανθοπώλη σας Σίγουρα, υπάρχουν πολλές προτάσεις και ιδέες για την διακόσμηση του γάμου σας. Αλλά, τι είναι αυτό που θα κάνει τον στολισμό σας εντυπωσιακό και ξεχωριστό; Μα φυσικά η πείρα και η γνώση ενός ειδικού! Ένας έμπειρος ανθοπώλης, μπορεί να σας προτείνει λύσεις και ιδέες, που ίσως να μην είχατε σκεφθεί! Όπως σε κάθε άλλο κομμάτι του γάμου σας, εμπιστευθείτε και εδώ τους ειδικούς, για να δημιουργήσετε ένα στολισμό, όπως ακριβώς τον φαντάζεστε!
Ξεκινήστε να επισκέπτεστε ανθοπωλεία 6 με 4 μήνες πριν από το γάμο σας. Αν η περίοδος που έχετε αποφασίσει να παντρευτείτε, είναι περίοδος… «αιχμής», καλό θα ήταν να ξεκινήσετε πολύ νωρίτερα για την ανεύρεση του ανθοπωλείου που θα αναλάβει τον στολισμό. Κλείστε ραντεβού και βεβαιωθείτε ότι θα υπάρχει αρκετός χρόνος για να συζητήσετε με τον υπεύθυνο του καταστήματος.
Φτάνοντας στο ανθοπωλείο, ενημερώστε τον υπεύθυνο για την ημερομηνία, ώρα και την τοποθεσία που θα τελεστεί ο γάμος σας. Ζητήστε να δείτε φωτογραφίες από προηγούμενους γάμους, εξηγήστε στον υπεύθυνο για το τι ακριβώς ψάχνετε και φυσικά, μην παραλείψετε να τον ενημερώσετε για τα χρήματα που μπορείτε να διαθέσετε. Φροντίστε να είστε ειλικρινείς με τις δυνατότητες σας, ώστε να μην παρασυρθείτε επιλέγοντας εντυπωσιακά και ακριβά λουλούδια, για τα οποία όμως δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε.
Συμβουλή: Για τον στολισμό και την διακόσμηση του γάμου σας, υπολογίστε ένα 8-10% του συνολικού σας προϋπολογισμού.

Βρείτε τον στολισμό των ονείρων σας
Αρχικά, συζητήστε με τον υπεύθυνο του ανθοπωλείου για το στυλ και τα χρώματα που θα κυριαρχούν στο γάμο σας. Φαντάζεστε κάτι κομψό και λιτό ή ονειρεύεστε ένα μεγαλοπρεπή και πλούσιο στολισμό; Προσπαθήστε να έχετε μια γενική ιδέα για το τι ακριβώς θέλετε, ώστε να βοηθήσετε τον υπεύθυνο να σας προτείνει τις κατάλληλες λύσεις. Δείξτε του τις φωτογραφίες από τον χώρο που θα τελεστεί ο γάμος σας και επισημάνετε τα σημεία που θέλετε να τονίσετε. Αν τώρα δεν είστε σίγουροι για το πώς ακριβώς θέλετε να διακοσμήσετε τον χώρο, ζητήστε από τον υπεύθυνο του ανθοπωλείου να επισκεφθεί τον ναό και να σας προτείνει τον κατάλληλο στολισμό.

Όσον αφορά τώρα τις συνθέσεις και την διακόσμηση, οι επιλογές που έχετε είναι πραγματικά πολλές. Ξεκινήστε με τα βασικά, επιλέγοντας πρώτα το στυλ των συνθέσεων που ταιριάζουν στο γάμο σας. Ονειρεύεστε μεγάλα επιβλητικά κηροπήγια, στολισμένα με κομψά λουλούδια ή πολύχρωμες συνθέσεις σε μοντέρνο στυλ; Αφού καταλήξετε στο ύφος που επιθυμείτε για τις συνθέσεις σας, αποφασίστε για τον αριθμό και το μέγεθος τους.

Συμβουλή: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιες συνθέσεις από τον στολισμό της εκκλησίας για να διακοσμήσετε τον χώρο της δεξίωσης σας. Ρωτήστε τον ανθοπώλη σας για έξυπνες λύσεις!

Για τα λουλούδια σας
Ενημερωθείτε για τα λουλούδια που υπάρχουν ανά εποχή, καθώς και το κόστος τους θα είναι χαμηλό και η ανθεκτικότητα τους μεγαλύτερη. Αν τώρα υπάρχει κάποιο λουλούδι που θέλετε να συμπεριλάβετε στον στολισμό σας, αλλά είναι εκτός εποχής, καλό θα ήταν να ενημερώσετε έγκαιρα τον υπεύθυνο του ανθοπωλείου και να βεβαιωθείτε ότι θα είναι διαθέσιμο την περίοδο του γάμου σας. Αυτό βέβαια, συνεπάγεται και ένα επιπλέον κόστος που πρέπει να συμπεριλάβετε στον προϋπολογισμό σας.

Τα λουλούδια που θα χρησιμοποιήσετε για τον στολισμό της εκκλησίας σας, πρέπει να ταιριάζουν στο ύφος και στα χρώματα του γάμου σας. Αποφύγετε έντονα χρώματα για ένα κλασσικό στυλ γάμου, ενώ προτιμήστε απαλές αποχρώσεις του λευκού και του κίτρινου. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στα φυλλώματα και στις πρασινάδες που θα συνοδεύουν τα λουλούδια σας, καθώς μπορούν να δημιουργήσουν ένα τελείως διαφορετικό στυλ.

Επιλέξτε τα λουλούδια που θα διακοσμήσουν την εκκλησία σας βάση των συμβολισμών που έχει το κάθε ένα. Η στεφανώτις συμβολίζει την ευτυχία του γάμου ενώ η πεόνια ευημερία .Ακόμη, επιλέξτε λουλούδια με απαλά αρώματα, όπως λίλιουμ, πασχαλιά και φρέζια, για να δώσετε μια αίσθηση φρεσκάδας και ζωντάνιας στον χώρο. Φροντίστε μόνο να μην το παρακάνετε, αφού τα πολύ έντονα αρώματα σε συνδυασμό με ένα μικρό χώρο, θα κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Διακοσμητικές συμβουλές
• Προσθέστε κεριά στον στολισμό της εκκλησίας σας, για να δώσετε μια ρομαντική νότα στον γάμο! Είτε είναι ένα κομψά διακοσμημένο κηροπήγιο, είτε μια σύνθεση με κερί στη μέση, το φως των κεριών θα κάνει την ατμόσφαιρα μαγευτική.
• Χρησιμοποιήστε υφάσματα για να δημιουργήσετε ένα εντυπωσιακό σκηνικό! Ντύστε τις βάσεις των συνθέσεων με λινά υφάσματα και δέστε μεγάλους τούλινους φιόγκους στις κολόνες έξω από την εκκλησία.
• Αν έχετε παρανυφάκια στον γάμο σας, ζητήστε από τον ανθοπώλη σας να σας προμηθεύσει με καλαθάκια γεμάτα ροδοπέταλα και ρύζι ή εναλλακτικά, να ετοιμάσει μικρά μπουκετάκια στα χρώματα του γάμου σας για κάθε παράνυμφο.
• Για τον χορό του Ησαΐα, προτιμήστε να μοιράσετε στους καλεσμένους σας χρωματιστό ρύζι και ροδοπέταλα ή ακόμα και ανθούς λεμονιάς, που θα γεμίσουν τον χώρο με το απαλό τους άρωμα!

Τι πρέπει να ξέρετε
• Συνήθως, οι βάσεις ή τα κηροπήγια που θα χρησιμοποιηθούν για τον στολισμό είναι προς ενοικίαση. Ρωτήστε τον ανθοπώλη σας για τον τρόπο που θα επιστραφούν. Χρειάζεται να τα επιστρέψετε εσείς ή θα το αναλάβει το κατάστημα;
• Ενημερωθείτε για τα έξοδα μεταφοράς του στολισμού στον χώρο του γάμου σας, καθώς και αν υπάρχει κάποια έξτρα χρέωση για τα άτομα του συνεργείου.
• Συνεννοηθείτε με τον υπεύθυνο του ανθοπωλείου για την ώρα που θα πρέπει να βρίσκετε το συνεργείο στην εκκλησία. Ενημερώστε τον για την ακριβή τοποθεσία και ώρα, καθώς και αν υπάρχει άλλος γάμος πριν ή μετά τον δικό σας.
• Φροντίστε να δώσετε το τηλέφωνο στο οποίο θα μπορεί να σας βρει ο υπεύθυνος του καταστήματος την ημέρα του γάμου σας.

Προτιμήστε έμπειρους επαγγελματίες για τον στολισμό του γάμου σας! Αποφύγετε να συνεργαστείτε με άτομα που δεν διαθέτουν την απαραίτητη γνώση, όσο και αν οι τιμές που σας προσφέρουν είναι δελεαστικές! Ένας επαγγελματίας ανθοπώλης, σας προσφέρει όχι μόνο την γνώση και την πείρα του, αλλά και την σιγουριά για ένα τέλειο αποτέλεσμα!

Συμβουλές για τον κουμπάρο
Αν πήρατε την απόφαση να ενώσετε τις ζωές δυο ανθρώπων, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν και ορισμένες…«υποχρεώσεις» που πρέπει να αναλάβετε. Μία από αυτές, είναι το κομμάτι που αφορά την εκκλησία και φυσικά τον στολισμό της. Σύμφωνα με τα έθιμα, ο κουμπάρος είναι εκείνος που αναλαμβάνει τα έξοδα του στολισμού και της διακόσμησης του χώρο που θα τελεστεί το μυστήριο. Εμείς, σας δίνουμε παρακάτω μερικές πρακτικές συμβουλές, για να διώξετε το άγχος της προετοιμασίας και να κάνετε αυτή την εμπειρία…αξέχαστη!

• Αρχικά, επισκεφθείτε τον χώρο που θα γίνει ο γάμος μαζί με το ζευγάρι. Συζητήστε μαζί για το στυλ του γάμου τους και τον στολισμό που επιθυμούν. Τραβήξτε φωτογραφίες του χώρου και αποφασίστε για τα σημεία που θέλετε να στολίσετε.
• Ενημερώστε το ζευγάρι για τα χρήματα που μπορείτε να διαθέσετε. Να θυμάστε, ότι είναι πολύ σημαντικό να είστε ειλικρινείς με τις οικονομικές σας δυνατότητες, ιδιαίτερα αν αναλάβετε εσείς όλα τα έξοδα του στολισμού της εκκλησίας.
• Αν τώρα οι επιθυμίες και οι απαιτήσεις του ζευγαριού είναι πολύ περισσότερες από εκείνες που είχατε αρχικά υπολογίσει, σταματήστε για λίγο τις προετοιμασίες και συζητήστε μαζί τους αυτό το «λεπτό» θέμα! Βρείτε μια λύση που θα εξυπηρετεί τόσο εσάς όσο και το ζευγάρι, όπως για παράδειγμα να μοιραστείτε τα έξοδα του στολισμού.
• Αν δεν είστε ο μόνος κουμπάρος στο γάμο, φροντίστε να έχετε συχνή επικοινωνία με τους υπόλοιπους και να υπάρχει σωστή συνεννόηση. Επιλέξτε μαζί με τους υπόλοιπους κουμπάρους τον στολισμό και αποφύγετε να πάρετε αποφάσεις μόνος/η σας, καθώς κάτι τέτοιο είναι πιθανό να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις!
• Επισκεφθείτε ανθοπωλεία και δείτε προτάσεις και φωτογραφίες για στολισμό. Αποφασίστε για το ανθοπωλείο που θα αναλάβει την διακόσμηση της εκκλησίας και δείξτε στον υπεύθυνο φωτογραφίες του χώρου.
• Μια πολύ καλή συμβουλή είναι να ζητήσετε από τον υπεύθυνο του ανθοπωλείου, να σας προτείνει 2 με 3 διαφορετικούς στολισμούς, που θα ανταποκρίνονται τόσο στο στυλ του γάμου όσο και στις οικονομικές σας δυνατότητες. Έπειτα, ζητήστε από το ζευγάρι να επισκεφθεί το ανθοπωλείο και να επιλέξει τον στολισμό που επιθυμεί.